Verona, een stad van banketbakkers

Lees meer over: 

De Veneto is een grote regio die onder grote invloed staat van een van de beroemdste steden op aarde, Venetië. Ik wil me nu graag alleen richten op, Verona (de finishplaats van de Giro), omdat daar minder over bekend is dan over Venetië.

Verona staat bekend om haar Arena, waar in het zomerseizoen de meest schitterende opera’s worden opgevoerd. Verder is het natuurlijk de stad van Romeo en Julia, het kleine balkonnetje is een trekpleister en valt bijna niet te fotograferen zonder Japanners erop. Ook op culinair gebied is de stad zeker een bezoek waard.

Om te beginnen is Verona een oude garnizoenstad die zich in tijden van belegering moest voeden met eigen paarden. Daarom is ook nu nog gestoofd paardenvlees een specialiteit. Ook peara is afkomstig uit Verona, een gepeperde saus met merg en broodkruim, waarvan de meisjes het geheime recept mee krijgen als ze gaan trouwen. Verona is ook de stad van de aardappelgnocchi. Jaarlijks op Goede Vrijdag vindt er een baccanale del gnocco plaats met een processie in veertiende-eeuwse kleding. Er wordt dan een papa del gnocco gekozen, die op een ezel in de stoet meerijdt en een op een vork geprikte gnocco met zich meedraagt. Kennelijk rijdt hij ook met carnaval mee, want wij zagen hem twee jaar geleden door de straten trekken, de kinderen waren in extase: papa del gnocco, papa del gnocco!

Verona was voor de Tweede Wereldoorlog al de stad met de grootste banketbakkersindustrie, waar vooral gebak werd gemaakt op Weense wijze, met gistdeeg. Pandoro is de Veronese kerstspecialiteit die het met succes opneemt tegen de Milanese panettone. Verona kent ook de brassadela waarin grappa is verwerkt en de beroemde mandorlato met amandelen en honing, die men ook wel il miracolo del miele noemt en die al 150 jaar lang gemaakt wordt door dezelfde familie. En dan de vele carnavalsspecialiteiten die men tijdens de feesten en de grote optochten in grote hoeveelheden naar binnen werkt, veelal bestaand uit gefrituurd deeg. Kortom, ook hier weer teveel om op te noemen.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'.

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!