Umbrië, het kleine groene hart van Italië

Lees meer over: 

Umbrië is voor mij persoonlijk, tot nu toe, mijn favoriete regio in Italië. De schitterende dorpen en steden met bijzondere kunstschatten doen je watertanden. Zowel de Romeinen als de Etrusken hebben er veel nagelaten en ook fresco’s van beroemde Renaissance-kunstenaars als Piero della Francesca en Filippo Lippi kom je er tegen. Perugia, Spoleto, Assisi en mijn favoriet Gubbio mag je absoluut niet voorbij rijden!

Umbrië wordt gezien als het kleine groene hart van Italië. Het is de enige niet aan zee grenzende provincie van het midden en het zuiden van het land. Zachtglooiende heuvels worden afgewisseld met ruigere rotsen en bossen. Minder lieflijk dan Toscane, maar dat maakt de afwisseling des te prettiger.

En ook gastronomisch gezien is het een zeer prettige regio! Het eten is hier eenvoudig, niet overdadig, maar wel verfijnd. Dit laatste komt vooral door het de enorme hoeveelheid truffels die men hier vindt. De zwarte truffels uit Norcia zijn het meest kenmerkende product van Umbrië. Ze komen op zulke grote schaal voor dat ze werkelijk overal in worden verwerkt: omeletten, salades, geserveerd bij vis, kaas, als garnering bij gegrilde vleesgerechten en op geroosterd brood. Ze worden verwerkt in bijna alle stoofschotels en sauzen. Smullen dus!

Daarnaast is vlees enorm belangrijk voor deze regio. De varkensslacht is hier een erezaak en wordt gedaan door de norcini, varkensslachters. Het vlees van de Umbrische varkens is heel smakelijk, aangezien ze zich in de bergen tegoed doen aan wilde planten, kruiden en zelfs truffels! De norcini maken tevens allerlei soorten gedroogde worsten en porchetta, een aan het spit geroosterd en in zijn geheel opgediend varken is de specialiteit. Verder komen we hazen, fazanten, patrijzen, parelhoenders, kwartels, duiven, wilde zwijnen en nog veel meer tegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de zoetwatervissen en alle zoete specialiteiten. Jullie zullen begrijpen dat wij weer uitkijken naar verblijf in Umbrië!

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'
 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!