Toscane, la cucina povera

Lees meer over: 

Toscane is denk ik de meest bekende regio van heel Italië. Niet alleen vanwege de vele beroemde kunststeden als Florence, Siena, Volterra en San Gimignano, maar ook vanwege het landschap. Al eeuwen gecultiveerd en schitterend onderhouden. Glooiende heuvels met cipressen, oude dorpjes of mooie villa’s erboven op. Kleine akkers met tarwe-, maïs-, graan- en bonenvelden. En niet te vergeten de olijf- en wijnbouw.

De Toscaanse keuken wordt vaak omschreven als de ‘cucina povera’, de boerenkeuken. Daarmee wordt bedoeld dat de keuken niet heel verfijnd is, maar dat men gebruik maakt van wat er voor handen is. Het rijkelijk gebruik maken van kruiden als rozemarijn, tijm en salie en de scheut olijfolie die overal doorheen gaat, kenmerken de Toscaanse keuken. De maaltijd hoort te beginnen met soep, stevige, voedzame soep in vele varianten. Pasta is traditioneel gezien niet hun sterkste punt, maar voor de pappardelle con la lepre (haas) kun je een Toscaan wel wakker maken.

Wild, gevogelte, varkensvlees en aan de kust vele soorten vis, worden geroosterd, gegrild en op smaak gebracht met de al genoemde kruiden of chilipeper en venkelzaad. Als bijgerecht zijn bonen altijd op de kaart terug te vinden. De Toscanen worden daarom namelijk ook wel ‘boneneters’ genoemd.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!