Torrone en de toren van Cremona

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

Torrone, oftewel noga, is een zoete, kleverige lekkernij gemaakt van honing en amandelen, een specialiteit uit Cremona, een stad in het noorden van Italië. Volgens de overlevering werd het voor het eerst gemaakt voor het huwelijk tussen Bianca Maria Visconti en Francesco Sforza in 1441. De bakker bakte voor het huwelijksbanket een enorme koek met honing en amandelen, in de vorm van de torrazzo, de grote toren op het belangrijkste plein van de stad. Het banket vond plaats op het plein en alle zesduizend aanwezige gasten hebben kunnen genieten van dit imposante baksel.

Echter, het is bekend dat de Romeinen als afsluiting van de maaltijd ook al een koek van honing en amandelen aten, een wel heel vroege vorm van noga. Vervolgens vertaalde ene Gherardo uit Cremona tussen 1100 en 1150 een boek van een arts. Deze prees de goede eigenschappen van een Arabische zoetigheid, turun genaamd. Waarschijnlijk komt hier de naam torrone vandaan en heeft het niets met de toren van Cremona te maken. Maar zonder twijfel wel met Cremona zelf, je eet er nog steeds heerlijke noga!

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema
 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!