Se non c'è porchetta, non c'è festa

Porchetta (spreek uit: por-ketta) is een favoriet feestmaal in Midden-Italië. In Toscane Umbrië, Le Marche en Lazio worden broodjes porchetta verkocht op markten of in kraampjes langs de kant van de weg. Maar ook traditionele Italiaanse dorpsfeesten worden vaak opgeluisterd door gegrilde porchetta, soms meters lang. In Toscane zeggen ze zelfs: 'Als er geen porchetta is, is het geen feest'. Maar wat is het?

Porchetta is een compleet uitgebeend varken, dat aan de buitenkant intact wordt gelaten. Het wordt gevuld met het eigen vlees, een gedeelte van de organen, kruiden, wilde venkel, peper en knoflook en dan langzaam geroosterd op een houtvuur. Heerlijk! 

De bereidingswijze met kruiden en wilde venkel is zo lekker, dat het recept ook voor andere vleessoorten wordt gebruikt. Zo kennen de Italianen ook 'coniglio in porchetta' (konijn op de porchetta wijze) en 'pollo in porchetta' (kip op de porchetta wijze). 

Dus de volgende keer als je in Midden-Italië bent, stop eens bij een van de kraampjes langs de weg!

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!