Piemonte, de voet van de berg

Lees meer over: 

Piemonte betekent letterlijk ‘voet van de berg’, omdat het in de uitlopers van de Alpen ligt. De meest indrukwekkende berg is de Monviso van 3841 meter hoog. Hier ontspringt de grootste rivier van Italië, de Po. Het is een enorm rijk gebied. Van oudsher heeft het altijd een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld, vanwege de strategische ligging op weg of vanuit Frankrijk en Zwitserland. De familie Savoy heeft altijd een belangrijke rol gespeeld en Turijn, nu de hoofdstad van Piemonte, is zelfs een tijd hoofdstad van Italië geweest. Bij de eenwording van Italië aan het eind van de 19e eeuw was Piemonte de grote voorvechter.

Het gebied is een van de belangrijkste industriegebieden met Fiat als belangrijkste bedrijf. 60% van alle rijst die in Italië wordt verbouwd komt uit de gebieden rond Novara en Vercelli en daardoor kent Piemonte vele risottovarianten. Beroemde wijnen als Barolo, Moscato d’Asti en Barbera d’Alba komen uit dit gebied en overal waar te weinig zon komt voor de wijnranken, groeien bossen vol hazelnoot- en walnootbomen. Maar ook paprika’s, asperges, appels, peren en perziken groeien er weelderig. En laten we zeker het juweel van Piemonte niet vergeten: de witte truffel uit Alba, met niets te vergelijken!

Ook de kazen zijn fantastisch en wie van toetjes houdt kan z’n lol op. Chocolade met of zonder hazelnoten, zabaione, panna cotta, gevulde perziken, etc. etc. Kortom, Piemonte is een regio om zeker eens te bezoeken, vooral in de herfst wanneer er vele paddestoelen-en truffelfestivals zijn!

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!