Panforte, het stevige brood uit Siena

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

In de late Middeleeuwen, van ca. 1150 tot 1350 was Siena (Toscane) op het hoogtepunt van haar roem. Halverwege de 14e eeuw wordt de bevolking echter praktisch uitgeroeid door de pest. De inwoners van Siena financierden in die tijd een aantal kruistochten. Degenen die terugkeerden namen exotische kruiden mee die ze als blijk van dank voor hun veilige terugkeer aan de vele kloosters van Siena gaven. De monniken en nonnen gebruikten deze specerijen in verschillende zoete lekkernijen die nog steeds een plek hebben in de keuken van Siena.

Zo ook panforte, dat al voor het eerst wordt vermeld in een document uit de 13e eeuw. Letterlijk betekent het ‘stevig brood’, gemaakt van amandelen, hazelnoten, gekonfijte citroen- en sinaasappelschil, meel, suiker en honing. Vanwege zowel de kosten als het vele werk werd panforte vroeger alleen gemaakt als delicatesse voor kerstmis, maar tegenwoordig wordt het het hele jaar door gebakken en is het tevens een belangrijk exportartikel geworden.
 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!