Le Marche, onbekend?

In bijna alle kookboeken die je openslaat staat dat Le Marche nog een onbekend gebied is. Maar hier in de winkel is het al een paar jaar de meest gestelde vraag: “Heeft u ook een reisgids over Le Marche?” Die zijn er bijna niet, helaas. Het lijkt wel alsof de Nederlandse toerist het gebied zeker heeft ontdekt, maar dat de commercie daar nog niet achter is.

Le Marche (De Marken in het Nederlands) is een redelijk groot gebied dat grenst aan de Adriatische kust. Er is veel landbouw en veeteelt en het ritme van de oude landelijke beschaving is bewaard gebleven. Ook de mensen die in de stad wonen, zijn sterk betrokken bij het platteland.

Vergeleken met sommige andere provincies heeft het een vreedzame geschiedenis. Het was onder invloed van de Etrusken en de Romeinen. Het feodalisme en de kerkelijke autoriteiten waren daarna tot aan de 13e eeuw oppermachtig. Daarna kwam er een periode van vrije communes, gevolgd door de signorie, een systeem waarbij de heerschappij aan families was toebedeeld. Vanaf het midden van de 15e eeuw tot aan de eenwording van Italië in 1860, werd Le Marche door de rooms-katholieke kerk bestuurd.

Qua eten vinden we veel vis aan de kust, het aanbod is hier zeer gevarieerd waardoor de traditionele brodetto (vissoep die je aan de hele Adriatische kust tegenkomt) hier het rijkst gevuld is, soms met wel 13 verschillende vissoorten. Verder is konijn een populair gerecht en komen we ook in deze streek veelvuldig kraampjes met porchetta tegen, aan het spit geroosterd varken, hier op smaak gebracht met wilde venkel. Zowel witte als zwarte truffels vormen een specialiteit, maar de meeste worden geëxporteerd naar Alba (in Piemonte) of Norcia (in Umbria) omdat ze daar meer geld opleveren.

De grote groene olijven uit Ascoli Piceno zijn beroemd. Ze zijn zo groot dat ze worden gevuld met gehakt en vervolgens gefrituurd (olive all’ascolana). Een ander beroemd gerecht is vincigrassi, genoemd naar een Oostenrijkse generaal, prins Windisch-Graetz, die tegen het leger van Napoleon vocht. Het bestaat uit laagjes lasagne met daartussen een bechamelsaus met paddestoelen, kippenlevertjes of stukjes prosciutto en geschaafde truffels.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!