Het verhaal achter de panettone, het Italiaanse kerstgeschenk

Je koopt het hier: 

Tot voor kort was de panettone, samen met een fles zoete mousserende Moscato d'Asti, vooral het traditionele kerstgeschenk van de padrone, de eigenaar van de fabriek, aan zijn werknemers. Maar tegenwoordig zie je in heel Italië alle mensen met kerstmis lopen met panettoni in alle formaten en vaak fraai verpakt. Ze geven ze graag aan elkaar cadeau, de panettone is daarmee dan ook hét Italiaanse kerstgeschenk.

Panettone is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milaan, een rond brood met sukade en rozijnen. Het heeft een boterachtige smaak en een lichte structuur. Het woord panettone komt uit het Milanese dialect dat graag verklein- en vergrootwoorden gebruikt. Letterlijk betekent panettone dus 'groot brood'. Het recept dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt stamt al uit de 15e eeuw toen Hertog Ludovico il Moro de scepter in Milaan zwaaide. Al snel veroverde het heel Lombardije en tegenwoordig is de panettone in heel Italië met kerst niet meer weg te denken.

De panettone wordt bijna nooit thuis gemaakt, aangezien het rijzen erg bewerkelijk en tijdrovend is. Men geeft er elkaar tijdens de kerstdagen allemaal een cadeau, zodat je voldoende keus hebt om het aan je familie te serveren. Lekker bij het ontbijt, in de namiddag met een glas spumante of als afsluiting van je kerstdiner. En heb je er een aantal over, bewaar die dan tot 3 februari, de dag van San Biagio, de heilige die ervoor zorgt dat je de rest van het jaar tegen keelpijn beschermd bent.

Lees meer op www.panettone-shop.nl

Vanaf half november in de winkels!

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!