Het basisrecept voor het maken van een lekkere risotto

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

Risotto is een van onze favoriete gerechten uit Italië. Er is weinig nodig om een lekkere risotto te maken, een paar goede ingrediënten én even geduld. Er is één basisrecept, als je dat onder de knie hebt kun je eindeloos varieren, waardoor je kunt koken met de beste ingrediënten die je op dat moment voor handen hebt. 

Basisrecept (4 personen)

Basisingrediënten:
- 300 gram risottorijst, arborio, carnaroli of vialone nano (Il Sogno)
- Ca. 1 liter bouillon, de ene rijst vraagt om meer bouillon dan de andere (Il Sogno)
- 1 ui, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij (zeer fijngesneden)
- Extra vergine olijfolie (Il Sogno)
- Glas droge witte wijn (Il Sogno)
- Een klont roomboter
- Ca. 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas, liefst 'Parmigiano Reggiano'

Tips vooraf:
Het resultaat van je gerecht is grotendeels afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Gebruik een grote pan met een dikke bodem, waarin je met een houten lepel lekker kunt roeren. Dit is het basisrecept, extra ingredienten zijn naar wens toe te voegen. Het moment van toevoegen is afhankelijk van het eventuele meegaren van het ingrediënt. 

- Breng de bouillon in een pan aan de kook naast de plaat waar de risottopan staat, draai het vuur laag zodat hij nog net beweegt.
- Begin met het maken van de 'soffritto'; smoor de fijngesneden ui, wortel en bleekselderij tot ze glazig zijn, maar niet gekleurd.
- Voeg de rijst toe en laat onder voortdurend roeren glazig worden. De rijstkorrels veranderen dan van wit naar een beetje doorzichtig.
- Voeg de witte wijn toe en laat deze volledig verdampen.
- Ga nu langzaam de boullion toevoegen. Wij gebruiken een soeplepel, zodat de risotto telkens net onder staat. Blijf steeds met de houten lepel over de wand en bodem roeren. Voeg als de bouillon is opgenomen een nieuwe portie toe. Het is belangrijk om de rijst te blijven roeren, daardoor kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte van de korrels komen en opgelost worden in het kookvocht. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.
- Dit proces neemt 15 tot 17 minuten in beslag. De risotto is klaar als de korrels zacht, maar van binnen nog een beetje 'al dente' zijn.
- Zet het vuur uit. Voeg boter en parmezaanse kaas toe. Roer één keer door en laat de risotto met deksel op de pan 1 minuut rusten. 

Roer na deze minuut rust nog een paar keer goed door en de risotto is klaar om te serveren. Doe er dan eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas op en laat iedereen direct beginnen met eten. 

Buon appetito!

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!