De schoonheid van groenten en fruit

Lees meer over: 

De Renaissance kunstenaar Giuseppe Arcimboldo was zijn tijd ver vooruit. Stillevens bestonden eigenlijk nog niet, maar hij maakte de meest bizarre figuren opgebouwd uit onder andere groenten en fruit. 

Umberto Eco schrijft in zijn boek "De geschiedenis van de schoonheid" dat Arcimboldo als een tweederangs kunstenaar werd beschouwd die aan het Habsburgse hof wel degelijk succes heeft gehad en faam geniet. Zijn opmerkelijke composities en portretten verrassen en vermaken de toeschouwers. De schoonheid van Arcimboldo heeft volgens Eco niets klassieks meer en wordt uitgedrukt door middel van het onverwachte, het geestige. 

Arcimboldo toont aan dat ook een wortel mooi kan zijn, maar schildert tegelijkertijd een schoonheid die niet op grond van een objectieve regel mooi is. De schoonheid van het maniërisme, waar het werk van Arcimboldo volgens kunsthistorici toe behoort, wordt steeds complexer. Kunstenaars verzetten zich tegen de strenge regels uit de Renaissance, de verbeelding wordt steeds belangrijker. Het is een stijl die past bij de aristocratie van die tijd die kunstenaars dan ook aan de lopende band opdrachten geeft.

Dat het werk van Arcimboldo ook vandaag de dag nog zeer tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de vele moderne versies en persiflages die op internet te vinden zijn. Toets zijn naam maar eens in op Google Afbeeldingen, geweldig! 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!