De keuken van Trentino-Alto Adige

Lees meer over: 

De meest noordelijke en on-Italiaanse regio. Het zijn eigenlijk twee losse gebieden die ooit om administratieve redenen bij elkaar zijn gevoegd, maar die enorm van elkaar verschillen. Alto Adige, ook wel bekend als Süd-Tirol, hoorde tot aan de Eerste Wereldoorlog bij Oostenrijk. De bewoners van die streek houden nog steeds stevig vast aan de tradities van toen en weigeren zelfs Italiaans te spreken.

Het is een ruige, spectaculaire streek met donkere wouden en reusachtige bergtoppen. Onder de stad Bolzano gaat het landschap over in een zacht glooiende heuvels met terrassen.

De keuken van Alto Adige is echt Tirools, met speck als meest geliefde ingrediënt. Overal in de winkels hangen grote zwartgeblakerde stukken vlees die maandenlang dagelijks enkele uren zijn gerookt en dat men overal in verwerkt. Het wordt gegeten bij het ontbijt, als tussendoortje of voorgerecht, gebruikt in stoofschotels en bij de Tiroolse knödel, waar wij ons tijdens wintersportvakanties altijd doorheen moeten zien te bijten. 

De keuken van Trentino is anders van karakter. Het is door de eeuwen heen van diverse kanten beïnvloed. Zowel door de bergstreken van de Veneto, waar we straks nog over spreken, als door Germaanse, Oostenrijkse en Hongaarse volken. De basis wordt gevormd door polenta. Met de term polenta wordt niet altijd alleen een mengsel van maïsmeel en water aangeduid. Het kan ook bestaan uit bijvoorbeeld boekweitmeel, gemalen granen of peulvruchten, al dan niet gecombineerd met maïs. Elk dal heeft zijn eigen bereidingswijze en samenstelling.

Verder eet men er haring, geweekt in melk en met uien en azijn gekookt, op Hongaarse wijze gestoofd konijn, met witte wijn, paprika en jeneverbessen. Aardappels zijn zeer geliefd, men raspt ze rauw om ze in taarten, cakes, pannenkoeken en omeletten te verwerken.

Als laatste noem ik nog even de paddestoelen, waarvan er wel 250 verschillende soorten in het gebied voorkomen. Een specialiteit uit de streek Trentino is misto di funghi, een stoofpot van paddestoelen met witte wijn, uiteraard opgediend met polenta.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'
 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!