De keuken van Puglia

Lees meer over: 

Ook een zuidelijke streek, warm, droog, maar toch heel vruchtbaar. Puglia is de hak van de Italiaanse laars en kent daarom een lange kustlijn. De kuststeden waren door hun ligging in het midden van de Middellandse Zee welvarend vanwege de handel met het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Arabieren gebruikten Puglia lange tijd als uitvalsbasis en hebben hun sporen nagelaten. Langs de hele kust kom je vestingen met torens tegen en de mysterieuze trulli doen ook on-Europees aan.

Uiteraard ademen door deze invloeden ook de Pugliese gerechten een Arabische sfeer uit. De ‘ncapriata di fave, gepureerde tuinbonen met olijfolie en ciceri e tria, reepjes gebakken pasta met kikkererwten, kun je zowel tegenkomen in Puglia als in de de Arabische wereld. Maar de vroegste en meest langdurige invloed in dit gebied kwam van Griekenland, zij hadden namelijk langs de hele kust koloniën gesticht. De vissoepen die we in elke kuststad kunnen vinden zijn Grieks, net als veel woorden in het vissersjargon.

Tegenwoordig is Puglia een rijke streek, de rijkste van het zuiden. Het heeft als voordeel ten opzichte van haar armere buren dat het bijna geheel vlak is, terwijl de andere gebieden bijna uit alleen maar bergen bestaan. Harde tarwe, olijven en druiven, mediterrane gewassen die weinig vocht nodig hebben, groeien hier overvloedig. Puglia is de grootste wijn- en olijfolieproducent van Italië. Ook is Puglia beroemd om haar amandelbomen en fruitbomen. Er groeien pruimen, perziken, kersen, vijgen, abrikozen, citrusvruchten en meloenen. Er is ook een verscheidenheid aan groenten, waarvan vooral de tomaten voortreffelijk zijn. Brood is een hoofdbestanddeel van de Pugliese keuken, men eet er grote hoeveelheden van. Evenals pasta overigens. In Puglia zijn er meer soorten en vormen pasta dan elders in Italië. De beroemdste zijn de orecchiette, oortjes, en het liefst maakt men de pasta zelf.

Verder is Puglia gespecialiseerd in kleine gebaksoorten, waarvan er vele gebonden zijn aan kerkelijke feestdagen, iets waar men in heel Italië, maar vooral in het gelovige zuiden gek op is.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!