Ciambella, grootmoeders gebakring

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

De meeste Italiaanse nagerechten worden bij de plaatselijke bakker gekocht, maar sommige worden gewoonlijk zelf gebakken en elke regio heeft wel een paar specialiteiten. 'Ciambella' is het traditionele gebak uit mijn geboortestreek, Romagna, en elk huishouden kent zijn eigen versie, wat voor zoveel huiselijke tradities geldt. Sommigen nemen anijs naast of in plaats van citroenschil, anderen doen witte wijn in het beslag. Alle recepten zijn even 'authentiek'. Onderstaand recept maakte mijn oma altijd en deze versie vind ik het lekkerst, maar dat is bij alle smaken waarmee je opgroeit het geval.

Bij mij thuis kan ciambella op elk moment van de dag worden gegeten. Mijn 97-jarige moeder neemt er nog steeds elke ochtend een stukje van bij haar 'caffelatte', een grote mok slappe espresso met veel warme melk. De oude boeren dopen de cake na de maaltijd in een glas zoete wijn. Ook hier is het boerengebruik, zoals zo vaak bij Italiaans eten en drinken, buitengewoon lekker!

Uit: 'de klassieke Italiaanse keuken', Marcella Hazan

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!