Campania, het land van hét Italiaanse eten

Lees meer over: 

Onder Rome, en daar begint Campania, begint het zuiden van Italië, een totaal andere wereld dan het noorden. Het werd en wordt gezien als achtergebleven en primitief en is nog altijd veel armer dan het rijke noorden. Het is er warm, droog en bergachtig. Dus ook de geografie en het klimaat maken het een moeilijker gebied om in te leven. Maar de mensen zijn gepassioneerd, vrijgevig, diep religieus en bijgelovig, gericht op het gezinsleven en tradities.

Napels is de hoofdstad van deze regio en de Napolitanen hebben er aan het eind van de 19e en het begin van de 20e  eeuw voor gezorgd dat door hun massale emigratie naar de Verenigde Staten, de wereld hun voedsel als “Italiaans eten” is gaan beschouwen. Spaghetti met tomatensaus, pizza en mozzarella zijn niet meer weg te denken uit ons beeld over de Italiaanse keuken. Gedroogde pasta gemaakt van harde tarwe zonder eieren is het hoofdvoedsel van deze regio, men eet het twee keer per dag. Verder geeft de zeer vruchtbare vulkanische grond van Campania een keur aan groenten en een ongelooflijk rijke oogst, wel vier oogsten per jaar! Men eet groenten als voorgerecht en als hoofdgerecht, sott’olio (onder olie) of sott’aceto (onder azijn) worden ze langer houdbaar gemaakt zodat ze het hele jaar door gegeten kunnen worden. Vlees eet men er heel weinig en alle onderdelen van het beest worden verwerkt. En nog even over de desserts: teveel om op te noemen! Als basis gebruikt men in ieder geval ricotta, noten en citrusfruit, want dat is overal voor het grijpen.

Geschreven door Carolien Arends-Lolkema, ter aankondiging van workshop 'Giro d'Italia - een culinaire reis door Italië'
 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!