Caffé, de geschiedenis van het Italiaanse kopje koffie.

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

Net als gelato en dolce is ook koffie onlosmakelijk met Italië verbonden. Dat is begonnen in de 15e eeuw. Noord-Italiaanse kooplieden ontdekten de marktwaarde van de koffieboon en lieten enorme ladingen in Venetië lossen. Daar was een aantal bedrijven dat al langer in andere importartikelen handelde en nu ook dit nieuwe product in hun assortiment opnamen. Voortaan noemden ze zich caffè. Dat aantal groeide dusdanig hard dat tegen het eind van de 17e eeuw het bestuur van de stad Venetië het aantal moest gaan beperken.

Caffè espresso, pikzwart en sterk, is altijd zeer populair gebleven en in de loop der eeuwen een van de meest karakteristieke exportproducten van Italië geworden.

In Italië zelf heet espresso gewoon caffè. Vanaf het ontbijt wordt hij op ieder moment van de dag gedronken. Een goede espresso wordt heel heet uit een voorverwarmd kopje gedronken, dat is de reden dat je de kopjes altijd op het apparaat ziet staan. De zachte crema, het lichtbruine schuimlaagje, maakt duidelijk dat de espresso met de juiste druk en op de juiste temperatuur bereid is.

In de jaren dertig ontwikkelde Francesco Illy een machine die stoom door gemalen koffie perste. Vervolgens lukte het Achille Gaggia een machine te ontwikkelen met een zuigerhefboom, waardoor de koffie zijn typische crema kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog werden de machines in productie genomen en was voor elke Italiaan het perfecte kopje koffie binnen handbereik.

Een Italiaanse bar opent heel vroeg in de ochtend, staand drinkt men er koffie met een zoet broodje erbij. Zodra je gaat zitten betaal je soms twee keer zoveel voor je kopje. Doe dus als een Italiaan en blijf staan!

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!