Antipasti - het begin van de maaltijd

Lees meer over: 
Je koopt het hier: 

Om een uur of vijf 's middags (in het weekend soms om twaalf uur, voor de lunch) gaan Italianen naar het café voor een aperitivo. Een aperitivo is een drankje dat voor het eten in combinatie met verschillende lichte hapjes (antipasti) wordt gedronken. De aperitivo is eigenlijk bedoeld om de smaakpapillen op gang te brengen, maar is daarnaast een gezellige manier om te ontspannen en bij te praten onder het genot van een lekker hapje. 

Een typisch drankje voor een aperitivo is prosecco of een Crodino of Aperol spritz (een knaloranje drankje dat iets wegheeft van een Campari soda). In de zomer zijn ook bellini's populair (vers perziksap met prosecco). De meeste bars geven bij je aperitivo wat noten, olijven, minifocaccia of een klein schaaltje chips. 

Milaan is een stad die bekendstaat om haar aperitivi-cultuur en heeft het begrip 'hapjes' naar een hoger niveau getild. Inwoners van de stad gaan na het werk vaak naar een café en bestellen een aperitivo of cocktail. Vervolgens doen ze zich tegoed aan de grote selectie antipasti: minimozzarellaballetjes, fritto misto, gevulde zongedroogde tomaten, krokante polenta ... en ga zo maar door! 

Het Italiaanse antipasto betekent 'voor de maaltijd' en is vergelijkbaar met een voorgerecht. In een traditionale trattoria worden zo veel heerlijke antipasti geserveerd dat je vaak geen ruimte meer hebt voor andere gangen. Antipasti zijn heel divers: ze kunnen warm of koud zijn, uit vis of vlees bestaan. Schalen met fijne vleeswaren, zoals salame, coppa, prosciutto crudo, culatello en mortadella, met brood of torta fritta en ingemaakte zoete uien en champignons. La mama heeft, wanneer er gasten komen, altijd iets lekkers achter de hand om als aperitivo bij een glas wijn te geven of om een snelle antipasto te maken. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: in stukken gescheurd geroosterd brood of focaccia met een dip van olijfolie, balsamicoazijn en zout; blokjes Parmezaanse kaas met Italiaanse vleeswaren; of gorgonzola met honing en crackers. 

Tekst: 'Simply Italian' van de Chiappa sisters, Michela, Emanuela en Romina Chiappa, Van Dishoeck 2014. Te koop in onze winkels en te bestellen in de webshop. 

  • Risotto!

    Eén van onze favoriete gerechten uit Italië is risotto. Er is niet veel nodig om een lekkere risotto te maken, vooral een beetje geduld. We hebben nu een zeer uitgebreid assortiment om risotto te maken. Lees ons basisrecept en ga aan de slag!